Naturreservat

Upptäck dramatisk natur, brusande vattendrag och utsikter som fastnar i minnet.

Visste du att det finns över 100 naturreservat i Bergslagen? I många av dem finns markerade vandringsleder, fikabord och grillplatser. Här är några favoriter.
Besök lansstyrelsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att hitta alla reservat i området.

Järleåns naturreservat

Järleån rinner i en flera hundra tusen år gammal dalgång. Här finns en av länets mäktigaste forssträckor och en blomsterprakt som är vackrast på försommaren. Längs ån finns en vandringstig på 2,5–5 km och flera platser för fika och picknick. Järleåns naturreservat ligger vid Hammarby, ca 10 km utanför Nora
Mer om Järleåns naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kindla naturreservat

Upptäck vildmarken! I naturreservatet finns strövstigar, rastplatser, utsiktstorn och vindskydd. I området finns sammanlagt 15 km strövstigar, som gör det möjligt att gå en runda på 7-10 km. Vissa passsager är mycket kuperade men ger också utsikter utöver det vanliga. Missa inte Kindlahöjden, 426 m över havet. Reservatet ligger 26 km norr om Nora och har flera ingångar. Den närmaste är via vägen mellan Nora och Hjulsjö. Mer om Kindla naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skärmarbodabergens naturreservat

I Skärmarbodabergen finns gammal skog, mängder av grottor och dramatiskt kuperad natur att upptäcka och utforska. Skogen är gammal och rymmer många sällsynta växter opch djur.Vandra slingor, upp till 5,6 km och upptäck sprickdalar och förkastningsbranter bildade av inlandsisen. Skärmarbodabergen ligger ca 10 km från Nora. Huvudentrén är intill riksväg 50, vid rastplats Skärmarboda. Det är lätt att ta sig hit med buss (302 mot Örebro, hållplats Skärmarboda norra). Mer om Skärmarbodabergens naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Erikabergets naturreservat

Erikaberget bjuder på brant kuperad terräng och vacker utsikt över Rastälvdalen. I reservatet finns en 4 km lång stig som går i rundslinga runt bergets norra höjd. För den äventyrliga rekommenderas stiglös vandring upp till bergets södra topp som bjuder på fri utsikt ända bort till Norasjön. Erikabergets naturreservat ligger i Nyhyttan, 24 km nordväst om Nora. Mer om Erikabergets naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturreservat Dalbotorpsravinerna

I naturreservatet råder stor variationsrikedom på liten yta - med bäckar och källflöden, raviner och platåer. Den gamla barrblandskogen är också en fristad för många sällsynta arter, som brandticka och bombmurkla. I reservatet finns en rundslinga på 1,5 km. Mer om Dalbotorpsravinerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utsikt från Erikaberget