7 tips för vandring i Skärmarbodabergen

I Skärmarbodabergen strax söder om Nora finns gammal skog, mängder av blockgrottor och dramatiskt kuperad natur att utforska. Vandra slingor upp till 5,6 km och upptäck sprickdalar och förkastningsbranter bildade av inlandsisen.

För Jessica som driver instagram-kontot @jessicavandrar Länk till annan webbplats. är Skärmarbodabergen en favoritplats som hon ofta återkommer till. Här är hennes 7 bästa tips för vandringsturer och utflykter i naturreservatet.

1. Kombinera flera rundor till en längre runda

Stignätet i Skärmarbodabergen är uppdelat i 6 st rundor på 0,6 till 5,6 km och har 3 entréer. Rundorna är markerade med färger och symboler. Kombinera gärna flera rundor för en längre vandring. Bra att tänka på vid planering av längd och tid är att slingorna bitvis är mycket kuperade och kan vara extra krävande och tunga att gå.

Skärmarbodabergens rundor
Lilla rundan 0,6 km - utgår från reservatets huvudentré vid Skärmarboda
Yoldiarundan 2,5 km - totalt 3,1 km från reservatets huvudentré vid Skärmarboda
Bergsrundan 2,2 km - totalt 5,6 km från reservatets huvudentré vid Skärmarboda
Carlannersarundan 1,5 km - utgår från reservatets entré vid Skymhyttevägen
Utsiktsrundan 2,4 km - utgår från reservatets entré vid Skymhyttevägen
Skogsrundan 2,7 km - utgår från reservatets entré vid Lilla Mon

2. Ta med barnen – de älskar klättringen!

Skärmarbodabergen brukar vara populär bland barnen då det finns mycket att utforska och upptäcka bland blockgrottor, bergsbranter och uråldriga tallar. För lite yngre barn kan den korta Lilla rundan på 0,6 km passa. Den har en till stor del lättgången stig, men med ett kuperat och svårare parti vid Skärmarbodagrottan. För de lite äldre barnen kan Yoldiarundan på 2,5 km (3,1 från entrén) och Utsiktsrundan på 2,4 km passa. Vid Yoldiaområdet hittar du Bergakungens sal och Yoldiablocket och vid Galtapussen finns vindskydd och grillplats. Längs utsiktsrundan passerar du den mäktiga Lockstenen, utsiktspunkten Suggan och kan göra en avstickare till Trappstensgrottorna.

3. Gå in under Lockstenen

Den mäktiga Lockstenen balanserar över stigen längs Utsiktsrundan. Man undrar ju lite hur den stora stenen har hamnat där. Alltsammans är faktiskt inlandsisens verk. I Skärmarbodabergen finns isslipade berghällar, stora enskilda flyttblock (som Lockstenen) och framförallt stora anhopningar av stenblock skapade av isen och dess smältvatten. Så häftigt!

4. Njut av utsikten från Suggan

Utsiktsplatsen Suggan ligger längs Utsiktsrundan. Att ta sig upp till Suggan (ca 140 meter över havet) innebär lite besvärligare partier på den annars relativt lättvandrade stigen. Men väl uppe på Suggans rundslipade hällar har du en strålande utsikt över Järleåns dalgång. Suggan är också en bra plats för fikapaus och en stunds härlig vila.

5. Ta en närmare titt på tandvärkstallen

Den trolska tandvärkstallen finns utmed Bergsrundan. Den är död sedan några år och numera lyxhotell åt småkryp, svampar och lavar. Förr i tiden ansågs gamla tallar som denna bota tandvärk. Man petade med en sticka i tanden så att man fick lite blod eller var på stickan och sedan sattes stickan in i barken på trädets nordsida. Tanken var att det onda då skulle överföras till trädet.

6. Spana in det mäktiga Yoldiablocket

Yoldiablocket är ett flyttblock som du hittar i Yoldiaområdet tillsammans med bland annat Bergakungens sal. Namnet Yoldia kommer från det hav som bildades när inlandsisen smälte: Yoldiahavet. Döpt efter en liten mussla som då levde på havsbottnen. Hur gulligt!

7. Om du har ont om tid bjuder
även den kortaste rundan på fin natur

Även de kortare rundorna bjuder på fantastisk och trolsk natur. Carlannersarundan på 1,5 km till exempel, bjuder på en bitvis mycket kuperad stig som kan vara krävande att gå. Längs den korta turen möter du karga hällmarker, frodig barrskog samt områdets största blockgrotta: Carlannersagrottan. Och Stenmannens tron, en sittvänlig klippformation.

Jessicas favorittur

Jessicas favorit är att kombinera de tre rundorna i norra Skärmarbodabergen: Utsiktsrundan, Skogsrundan och Carlannersarundan med utgångspunkt från entrén vid Skymhyttevägen. En tur på 4 km, som tar ca 1,5 timme. Turen bjuder på flera fina utsiktsplatser, som Suggan och Galten. Hon brukar ta lunch vid den ena utsikten och kaffe vid nästa även de ligger ganska nära varandra. Har man extra kraft i benen rekommenderas en sväng uppför berget till Källartjuvens håla och ner igen - en häftig med ansträngande extrasväng.

Bra att veta

Var försiktig! På flera ställen finns branter och stup.
Den blockiga terrängen i området kan bitvis vara krävande och tung. Det finns flera stup och branter i området och vid vått eller isigt väder råder stor risk för halka. Broddar och stavar rekommenderas under vinterhalvåret. Var försiktig och följ stigen.

Hitta till Skärmarbodabergen
Naturreservatet Skärmarbodabergen ligger ca 10 km från Nora och är skyltad. Huvudentrén är intill riksväg 50, vid rastplats Skärmarboda. Det är lätt att ta sig hit med buss (401 mot/från Örebro, hållplats Skärmarboda).

Kator och information
Karta med information om Skärmarbodabergen finns att hämta på turistbyrån.
Läs mer om Skärmarbodabergens naturreservat på länstyrelsen.se Länk till annan webbplats.

Kombinera flera rundor till en längre

Bergskungens sal finns längs Yoldia-rundan

Utsikt från Suggan längs Utsiktsrundan

Rundorna i naturreservatet är väl skyltade