Kvarteret Bryggeriet

Allt och lite till hittar du i Noras kreativa kvarter - Bryggeriet. Industrimiljöerna från 1800-talets senare del rymmer kreatörer inom konst, kultur, hantverk, mat och dryck.

Kvarteret Bryggeriet hittar du strax utanför stadskärnan, på promenadavstånd från torget. Kvarteret har genomgått en ordentlig omställning och varsam renovering. Byggnaderna i området uppfördes mellan 1890 och 1950. Här tillverkades bland annat stubintråd och tjära. Arkitekturen är strakt präglad av det tidiga 1900-talets ideal.

I området hittar du ateljéer och verkstäder där du kan träffa lokala hantverkare och konstnärer. Glaskonst, smedja, återbruk, textilverkstad och trädesign är bara några exempel på vad du kan upptäcka i området. I Bryggerihuset tillverkades det bayersk öl fram till 1950-talet. Och doften av malt och humle hänger kvar än idag. Byggnaden är i stort sett oförändrad sedan dess och höjer på många ögonbryn med sin arkitektur. Idag rymmer den mäktiga lokalen spännande konst. Från maj till september visas samtida utställningar på fyra våningar.

I Kvarteret Bryggeriet finns Björk Kafé & Skafferi och restaurangen Bryggerikrogen. Pausfika eller en god helkväll med förstklassig mat, det är upp till dig. Kvarterets mikrobryggeri Nora Brygghus brygger kvalitetsöl som kan njutas på restauranger i Nora med omnejd.

Konsthantverkare i Kv. Bryggeriet

Anderssons Puts & Metallverkstad
Lennart Andersson tillverkar konsthantverk i mässing. Här hittar du bl. a ljusstakar, bägare, lampetter och servettringar. Många av de förlagor han använder är över 100 år gamla.
www.lennartandersson.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ateljé Barbro Bohlin
Barbro Bohlin jobbar gärna med naturmaterial som ull och siden men det är linnekläder som blivit hennes specialitet. I butiken finns plagg för alla former och figurer, handmålade sidensjalar och smycken.
www.ateljebarbrobohlin.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Charlottas Textilverkstad
I sin textilverkstad jobbar Charlotta med restaurering och lagning av kläder och alla typer av hemtextil. Hon jobbar med bland annat med konststoppning, lappning och stoppning. Här finns också garn till försäljning.
kvarteretbryggeriet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Christina Alvner – Glas & Lera
I sin glasverkstad tillverkar Christina blyinfattat glas och hon är även utbildad glasmålare. Utöver egna skapelser så tar Christina även emot beställningar. Hundporträtt är en specialitet.
kvarteretbryggeriet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

KåGe Snickeri & ND Trädesign
KåGe Snickeri arbetar med tillverkning av i huvudsak trädgårdsinredning som passar lika bra i privata trädgårdar som i park och trädgårdsmiljö. ND Trädesign tillverkar rustika skärbrädor, brickor och annat finsnickeri.
kgsnickeri.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Smedjan i Nora
En butik och verkstad för smidesarbete, plåtarbete och trädesign. Försäljning av egentillverkade produkter så som konsthantverk, möbler och återbruk. Smedjan åtar sig beställnings- och renoveringsuppdrag.
smedjaninora.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För alla butiker i Kv. Bryggeriet se www.kvarteretbryggeriet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Utställningar i Bryggerihuset 2022

14 maj-12 juni 2022
Remi, en samlingsutställning på temat spel. Bryggerihuset, Nora

19 juni-31 juli
Sommarutställning med samtidskonst, Nora Art, Bryggerihuset, Nora

6 augusti-4 september
Ljusstråk samlingsutställning, Bryggerihuset, Nora