Upplev bergsmansbyn Pershyttan

Utforska ett unikt minnesmärke från Bergslagens storhetstid och upplev historien på nära håll. Här finns hytta, bergsmansgårdar, gruvor och vattenhjul bevarat.

Pershyttan är en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar. Området är ett kulturreservat som går utmärkt att utforska på egen hand året om. Här kan du ta del av hur det gick till när hytta och gruvor var i bruk, det mesta ser ut precis som det gjorde fram till sista arbetsdagen. Den ståtliga hyttan är en av Sveriges bäst bevarade träkolshyttor. I Pershyttan har man brutit malm och framställt järn från medeltiden ända fram till 60-talet. Byn var ett eget litet samhälle där det, förutom bergsmansgårdar och torp, funnits skola, handelsbod, bönehus, skräddare, skomakare, bryggeri och dansbana. Mer om bergsmansbyn Pershyttanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Boka vandring i bergsmansbyn

Lär dig mer om järnframställningen och se vattenhjul, stånggång, slaggstenshögar, bergsmansgårdar och hytta.
De guidade vandringarna är slut för säsongen.
Öppet för gruppbokningar via Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20

Upptäck bergsmansbyn på egen hand

Pershyttefolder. Hämta en pershyttefolder på turistbyrån i stationshuset eller i besökscentret i Pershyttan och upptäck bergsmansbyns byggnader och miljöer.

Natur- och kulturstigen. Natur- och kulturstigen tar dig runt på en 6 km lång slinga i området och berättar byns historia. Till slingan finns ett häfte som beskriver de sevärdheter som finns utmed stigen. Häftet kostar 20 kr och finns att köpa på turistbyrån. Natur- och kulturstigen är märkt med gula markeringar.

The movie about Pershyttan in english