Upplev bergsmansbyn Pershyttan

Utforska ett unikt minnesmärke från Bergslagens storhetstid och upplev historien på nära håll. Här finns hytta, gruva, vattenhjul, stånggång och kolhus bevarat.

Pershyttan är en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar. Området är ett kulturreservat som går utmärkt att uppleva året om. Här kan du ta del av hur det gick till när hytta och gruvor var i bruk, det mesta ser ut precis som det gjorde fram till sista arbetsdagen. I Pershyttan har man brutit malm och framställt järn från medeltiden ända fram till 60-talet och det finns ett antal gruvor i området runt bergsmansbyn. Den ståtliga hyttan är en av Sveriges bäst bevarade träkolshyttor. I området finns också vattenhjul, stånggång, kolhus och vackra gårdar att upptäcka. I en tågvagn intill besökscentret finns Pershyttans Tågcafé som är öppet sommartid. Mer om bergsmansbyn Pershyttan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Guidad vandring i bergsmansbyn

Lär dig mer om järnframställningen och se vattenhjul, stånggång, slaggstenshögar, bergsmansgårdar och hytta.
Guidad vandring söndag 24 september kl. 13.00
i samband med Bergslagens Historiedagar. Länk till annan webbplats.
Samlingsplats: Besökscentret i Pershyttan
Priser: vuxen 100 kr, ungdom (10-17 år) 50 kr, barn (0-9 år) gratis
Biljetter via nortic.se Länk till annan webbplats. eller över disk på turistbyrån i stationshuset (öppet må-fr).

Nyinvigning av Lockgruvan

Lördag 23 september kl. 14.30 är det invigning av ny belysning i Lockgruvan och uppdaterad utställningen i gruvstugan. Invigningsceremonin med bandklippning, tal av Åke Mossberg, musik med gruvhistoria av Jeanette Lindmark och Anna Westman och tilltugg från Pershyttans tågcafé. Avslutande nedstigning i gruvan med guiden Annika Reuter.
invigningen arrangerars i samband med Bergslagens Historiedagar. Länk till annan webbplats.
Parkera gärna vid besökscentret i Pershyttan och gå upp till Lockgruvan.
Vid nedstigning i gruvan gäller följande: Åldersgräns för att följa med ner i gruvan är tre år, barn under tolv år följer med i sällskap av vuxen.
Hjälm är obligatoriskt att ha på sig under besöket och lånas på plats.

Upptäck bergsmansbyn på egen hand

Pershyttefolder. Hämta en pershyttefolder på turistbyrån i stationshuset eller i besökscentret i Pershyttan och upptäck bergsmansbyns byggnader och miljöer.

Historisk ljudvandring. Upptäck Pershyttan i egen takt under en ljudvandring
som tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Lär dig mer om gruv- brytningen, järnframställning och livet i bergsmansbyn. Den historiska vandringen finns i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStore Länk till annan webbplats. och GooglePlay Länk till annan webbplats..

Natur- och kulturstigen. Natur- och kulturstigen tar dig runt på en 6 km lång slinga i området och berättar byns historia. Till slingan finns ett häfte som beskriver de sevärdheter som finns utmed stigen. Häftet finns att hämta på turistbyrån. Natur- och kulturstigen är märkt med gula markeringar.

Gör ett besök i smedjan

Smedjan i Pershyttan är öppen för besökare och Nora Bergslags Smidesförening finns på plats för att visa och svara på frågor om smide. Smedjan är öppen söndag 24 september kl. 13.00-15.30
i samband med Bergslagens Historiedagar.

The movie about Pershyttan in english