Siggebohyttans bergsmansgård

Förtrollas av en av Bergslagens mest storslagna bergsmansgårdar. Siggebohyttan är belägen mitt i Bergslagens lantliga idyll med en magnifik utsikt över sjön Usken. Här kan du upptäcka hur en förmögen bergsman levde på 1800-talet.

Här bär de gamla väggarna på 300 års historia och att vandra runt i de olika rummen är som att förflyttas bakåt i tiden. När du kliver in i gården möts du av en äldre allmogestil och fina rum och borgliga salonger. Här finns väggdekorationer, brödkakor på takstänger, sexkantiga kaminer och mängder av fina föremål att titta på. Gården ägdes av samma släkt i 100 år, från den tid då Anders Olsson uppförde gården i slutet av 1700-talet. På gården finns mangårdsbyggnaden, en loftbod, ett stall och en bagarstuga. Vad som gör den här gården lite extra speciell är den 38 meter långa loftgången i mangårdsbyggnaden.

Bergsmansgården är stängd för säsongen.
Under sommarsäsongen finns ett litet café och en butik med lokala hantverk, böcker och presenter.

Upptäck mer av Siggebohyttan

Bergslagens historia börjar oftast i naturen – i skogen och bergen. Genom att följa den gamla kyrkstigen till det gamla gruvområdet hittar man spår efter de hårda arbete som gruvarbetare fick utstå för att försörja sig själva. Ett arbete som också lade grunden till bergsmännens välstånd. Här finns lämningar efter kolmilor järnbearbetning och de tunga transporterna. Leden är markerad med informationsskyltar.