Historiska äventyr i Pershyttan

Från Bergslagen kom järnet som byggde landet. Och i Pershyttan finns många spår av bergshanteringen kvar. Upptäck hela området med hytta, bergsmansgårdar, gruvor och vattenhjul.

Detta lilla samhälle vittnar om livet förr. Hår står den gamla trähyttan där man tillverkade järn kvar, och andra byggnader som användes flitigt en gång i tiden. Och de vackra röda bergsmansgårdarna står prydliga kvar, vissa med en krona av gjutjärn på toppen av skorstenen. Smyggarebäcken användes förr till transporter av malm ur gruvorna och till blåsbälgarna i hyttan. Idag kan man titta på det enda vattenhjulet i Sverige med en fungerande stånggång.

Se vattenhjulet snurra, gå på upptäcksfärd bland lämningar från när hytta och gruvor var igång och klättra upp på gråbergstippen och spana efter kyrktornet i Nora. Hämta en pershyttefolder på turistbyrån i stationshuset eller i besökscentret i Pershyttan och upptäck bergsmansbyns byggnader och miljöer. Besökscentret är alltid öppet och här finns en permanent utställning som berättar om Pershyttan och järnhanteringens historia. På hyttbacken finns stora gräsytor för barn med spring i benen och picknick i det fria. I en tågvagn intill besökscentret finns Pershyttans Tågcafé som är öppet sommartid.