Besök bergsmansbyn Pershyttan

Ta en tur till den vackra bergsmansbyn Pershyttan, ett unikt minnesmärke som bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hela området med hytta, gruvor, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och går utmärkt att utforska på egen hand året om. Besökscentret är alltid öppet och berättar på ett pedagogiskt sätt om malmbrytningens historia och det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet. I en tågvagn intill besökscentret finns Pershyttans Tågcafé som är öppet sommartid. Mer om Kulturreservatet Pershyttan

Guidad vandring i bergsmansbyn

Lär dig mer om järnframställningen och se vattenhjul, stånggång, slaggstenshögar, bergsmansgårdar och hytta.
Guidad vandring söndag 24 september kl. 13.00
i samband med Bergslagens Historiedagar. Länk till annan webbplats.
Samlingsplats: Besökscentret i Pershyttan
Priser: vuxen 100 kr, ungdom (10-17 år) 50 kr, barn (0-9 år) gratis
Biljetter via nortic.se Länk till annan webbplats. eller över disk på turistbyrån i stationshuset (öppet må-fr).

Nyinvigning av Lockgruvan

Lördag 23 september kl. 14.30 är det invigning av ny belysning i Lockgruvan och uppdaterad utställningen i gruvstugan. Invigningsceremonin med bandklippning, tal av Åke Mossberg, musik med gruvhistoria av Jeanette Lindmark och Anna Westman och tilltugg från Pershyttans tågcafé. Avslutande nedstigning i gruvan med guiden Annika Reuter.
invigningen arrangerars i samband med Bergslagens Historiedagar.
Parkera gärna vid besökscentret i Pershyttan och gå upp till Lockgruvan.
Vid nedstigning i gruvan gäller följande: Åldersgräns för att följa med ner i gruvan är tre år, barn under tolv år följer med i sällskap av vuxen.
Hjälm är obligatoriskt att ha på sig under besöket och lånas på plats.

Gör ett besök i smedjan

Smedjan i Pershyttan är öppen för besökare och Nora Bergslags Smidesförening finns på plats för att visa och svara på frågor om smide. Smedjan är öppen söndag 24 september kl. 13.00-15.30
i samband med Bergslagens Historiedagar.

Upptäck bergsmansbyn på egen hand

Pershyttefolder. Hämta en pershyttefolder på turistbyrån i stationshuset eller i besökscentret i Pershyttan och upptäck bergsmansbyns byggnader och miljöer.

Historisk ljudvandring. Upptäck Pershyttan i egen takt under en ljudvandring
som tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Lär dig mer om gruv- brytningen, järnframställning och livet i bergsmansbyn. Den historiska vandringen finns i Tre Trästäders app som du laddar ner gratis på AppStore Länk till annan webbplats. och GooglePlay Länk till annan webbplats..