Upplev Nora med guide eller
på egen hand

Det finns mycket att uppleva i Nora. På egen hand eller med hjälp av en guide. Välkommen till en värld av historia, kultur och natur!

Guidade visningar

Följ med våra kunniga guider, upptäck historia, kuriosa eller litterära mordhistorier. Kika in till oss på turistbyrån eller boka via nortic.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Guidad stadsvandring
Med en guidad tur genom staden kan du lära dig mer om historien om staden, järnvägen, bergsmännen och andra personligheter.
De guidade tadsvandringarna är slut för säsongen.
Öppet för gruppbokningar via Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20.

Guidad visning av Göthlinska gården
Följ med på en visning i ett unikt museum och lev dig in i hur livet kunde se ut för en borgarfamilj runt förra sekelskiftet. Göthlinska gården är en välbevarad tidskapsel, mitt i Nora.
Guidad vandring lörndag 23 september kl. 13.00
i samband med Bergslagens Historiedagar.

Samlingsplats: Kungsgatan 4, ingång från gatan.
Priser: vuxen 100 kr, ungdom (10-17 år) 50 kr, barn (0-9 år) gratis
Biljetter via nortic.se  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.eller över disk på turistbyrån i stationshuset.

Öppet för gruppbokningar (april-okt) via Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20.

Guidad Maria Lang Mordvandring
Missa inte den spännande mordvandringen, guidad av Maria Langs systerson Ove Hoffner och/eller vetenskapsjournalisten Anette Rimònt.
Mordvandringar augusti: lör & sön kl. 11.30 samt tis & tors kl. 18.30, september: lör kl. 11.30.
Samlingsplats: Torgbrunnen på Nora torg.
Drop in, ingen förbokning. Betalning på plats med swish eller kontant.
Öppet för gruppbokningar via Ove Hoffner 070-621 28 98.

Guidad vandring i bergsmansbyn Pershyttan
Lär dig mer om järnframställningen och se vattenhjul, stånggång, slaggstenshögar, bergsmansgårdar och hytta.
Guidad vandring söndag 24 september kl. 13.00
i samband med Bergslagens Historiedagar.
Samlingsplats: Besökscentret i Pershyttan
Priser: vuxen 100 kr, ungdom (10-17 år) 50 kr, barn (0-9 år) gratis
Biljetter via nortic.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller över disk på turistbyrån i stationshuset.
Öppet för gruppbokningar (maj-okt) via Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20

Guidad visning i Lockgruvan
Upplev Lockgruvans bergrum 40 meter under jord. Hör om hur gruvbrytningen gick till i äldre tid och känn atmosfären i bergrummet.
De guidade visningarna i Lockgruvan är slut för säsongen.
Åldersgräns för att följa med ner i gruvan är tre år.
Barn under tolv år följer med i sällskap av vuxen.
Hjälm är obligatoriskt att ha på sig under besöket och lånas på plats.
Obs! Hjälmarna är i vuxenstorlek. Har du barn som behöver mindre hjälm, ta gärna med en cykelhjälm eller liknande. Bara ett fåtal barnhjälmar finns att låna.
Samlingsplats: Besökscentret i Pershyttan
Öppet för gruppbokningar (maj-okt) via Nora Turistbyrå tfn 0587-811 20

Appen Tre Trästäder

I appen TreTrästäder kan du ladda ner självguidade rundvandringar och bilturer i och till de tre städerna Eksjö, Hjo och Nora. Lär dig mer om städernas historia och kulturarv, få tips om platser värda att besöka och roliga stopp på vägen. Appen vänder sig till hela familjen och är gratis att ladda ner på GooglePlay Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och AppStore Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sök på Tre Trästäder.

Följ med Cattus på äventyr i trästaden
"Cattus och stinsprovet" är familjevandringen där liten och stor tillsammans får upptäcka Nora och stadens historia. Er guide och medföljare under vandringen är Cattus, katten som vet en hel del! Han kommer att dela med sig av all sin kunskap och sina kloka ord, och han kommer säkerligen att ge er svar på frågor som ni kanske går och funderar på. Dessutom får ni hjälpa Cattus att hitta sin borttappade stinspinne, träffa Selma Gerdin som skapade Noraglass och lösa en rebus. Rundvandringen med Cattus finns att ladda ner i Tre Trästäders app.

Historisk ljudvandring i Nora
Upptäck Nora i egen takt under en ljudvandring där skådespelaren Magnus Wetterholm berättar om Nora och stadens historia. Lär dig mer om hus och gårdar och lyssna till berättelser om människor som verkat i staden. Den historiska ljudvandringen finns att ladda ner i Tre Trästäders app.

Noras utmärkta hus
Upptäck Utmärkta Nora! Med Hembygdsföreningen Noraskogs förteckning kan du enkelt se alla byggnader i staden som bär informationsskyltar. Dessa hus har ofta hundra års historia och några av dem är unika byggnadsminnen. Utmärkta Nora finns att ladda ner i Tre Trästäders app.

Historisk ljudvandring i Pershyttan
Upptäck bergsmansbyn Pershyttan i egen takt under en ljudvandring som tar dig med på en historisk resa tillbaka i tiden. Lär dig mer om gruvbrytningen, järnframställning och livet i bergsmansbyn. Den historiska ljudvandringen finns att ladda ner i Tre Trästäders app.

Upptäck på egen hand

Ibland kan det vara skönt att strosa i sin egen takt. Hämta en folder, karta eller få tips av oss på turistbyrån i stationshuset. Välkommen!

Foldrar för vandring på egen hand
På turistbyrån finns foldrar för att upptäcka trästaden, Maria Langs Skoga och bergsmansbyn Pershyttan på egen hand.

Stadsmysterium Nora
Ta med familjen eller vännerna ut på Noras gator och lös "Mysteriet med de oemotståndliga karamellerna", en promenadkluring för både besökare och hemtama. Köp ett mysteriekuvert på turistbyrån eller via stadsmysterium.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Filmens Skoga
I filmatiseringen av Maria Langs "Kung Liljekonvalje av dungen" och "Inte flera mord" (2012) finns många miljöer från verklighetens Skoga (Nora). Gå på upptäcktsfärd och hitta platserna på egen hand eller hämta en karta på turistbyrån som visar dig till flera av de hus och gårdar som syns i filmerna. Upptäck filmens Skoga Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.

Natur- och kulturstigen i Pershyttan
Natur- och kulturstigen tar dig runt på en 6 km lång slinga i Pershyttan och berättar byns historia. Till slingan finns ett häfte som beskriver de sevärdheter som finns utmed stigen. Häftet finns att hämta på turistbyrån.

Historia på nära håll
Runt om i Nora med omnejd gömmer sig historiska platser. Åk på en egenkomponerad turné bland historiska gruvparker, ruiner och lämningar.
Läs mer under Historiska utflyktsmål eller besök turistbyrån i stationshuset för tips längs vägen.

Titta in i stadens muséer

Drop-in på Göthlinska gården
Kika in i familjen Göthlins borgarhem från senare hälften av 1800-talet och upptäck svunna tider. Som besökare får du uppleva och fascineras av prylar och detaljer som vittnar om familjen Göthlins intressen.
Fredagar 25 augusti-29 september kl. 10.00-12.00
Ingång från verandan på gårdens baksida, Kungsgatan 4.
Entré: 60 kr, betalning kontant eller med swish.

Norautställning i vagnslidret
I Göthlinska gårdens vagnslider finns ett litet museum om Nora och Järnets historia bland gruvor och hyttor i Bergslagen. Här visas utställningen "Nu var det 1923" som bygger på fotografier, tidningsurklipp och annan dokumentation från Hembygdsföreningen Noraskogs och Nora kommuns arkiv. Utställningen ger en bild av händelser och människor i Nora 1923, men också en inblick i vad som hände det året i Sverige för övrigt.
Museet är öppet dagligen 20 maj till 3 september.
Öppet även under Bergslagens Historiedagar 21-24 september kl. 10-16.

Besök Järnvägsmuseet
Besök järnvägsmuseet i det gamla godsmagasinet. Förr i tiden lastades och vägdes godset här innan det gick vidare för transport ut i Sverige och världen. Besök utställningen med ånglok, vagnar och tidstypiska kläder. Museet visar även upp gamla minnen från järnvägens historia. Fri entré.
Museet är öppet fredagar 1 september-3 november kl. 11-12,13-14.
Även öppet i samband med Bergslagens Historiedagar 21-22 september
och Höstånga på veteranjärnvägen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 2 & 4 november kl. 10-12,13-14.
Öppet för gruppbokningar torsdagar och fredagar under
perioden maj-oktober, för mer info maila magnus.hellqvist@nora.se

Bli guidad i naturen

I Nora finns flera entreprenörer som erbjuder naturnära upplevelser och friluftsliv. Guidningar och kurser i naturen

Bergslagsguiderna
Bergslasgsguiderna erbjuder möjligheten att uppleva naturen på ett varierande sätt med kunniga och engagerade guider. Det går att delta i allt från paddelturer, vandringar, och grundkurser i friluftsliv.
bergslagsguiderna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lottas Naturevent
Lotta är certifierad naturguide, svampkonsulent samt kajak- och cykelinstruktör. Här kan du boka naturupplevelser på cykel, i kajak eller till fots. Övernatta i vindskydd, lär dig laga mat utomhus, vinterbada, eller gå på svampexkursion. naturevent.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.