Trendkänslig diversehandlare med falkögon

Att Ylwa Källkvist-Liw har vintage, antikt och bättre begagnat i blodet är ett understatement. Som tonåring jobbade hon i pappas souveniraffär Malm- och Kopparboden, senare hjälpte hon till på auktioner och nu driver hon Nora Diversehandel tillsammans med sin man.

Butiken är välkänd bland Norabor och besökare. En publikmagnet som väcker köplust.
Apropå publik, så räknas även tv-tittarna dit. För när Maria Langs deckare spelades in i Nora var butiken med på ett hörn, under namnet Skoga Diversehandel. Skylten med namnet ”Skoga” står högt uppe på en hylla i affären, som ett minne och knappast till salu.
Till salu är däremot allt annat – kläder, möbler, skor, hattar, husgeråd, glas, porslin, askar, smycken, textilier, lampor och kuriosa.
– Det finns något för alla, från smidda saker till festklänningar. Sortimentet ändras över tiden och följer trender, som allt annat. Nu är det 50- och 60-talsprylar som är inne och ett lite mer elegant mode, berättar Ylwa.
– 70-talsmode är på gång, liksom stoppade möbler i rokokostil. Färgmässigt är det dags för brunt, orange kommer tillbaka och grönt börjar bli intressant igen. Plast, däremot, är helt ute.
Varorna köper hon in genom att lägga bud på hela hem, till exempel dödsbon eller när någon ska flytta från en större till en mindre bostad. Och allt som oftast ser man Ylwa på loppisar, där hon studerar utbudet med falkögon på jakt efter saker värda att köpa.
– Jag letar ofta efter sådant som passar ihop med det jag har i affären. På det viset kan jag plocka ihop produkter till små installationer som jag exponerar i butiken.
Falkögonen ser också direkt skillnaden på gammalt och nytt, på äkta vara och kopior.
– Ingen lurar mig, säger Ylwa och skrattar.
För många är det en nostalgitripp att komma in i Nora Diversehandel.
– ”Det luktar som hos mormor”, finns det de som säger. Andra minns gamla jular. De flesta gillar blandningen och tycker att butiken är rolig. Det är väl därför jag har mina stamkunder som kommer tillbaka år efter år.
Hon ser sin verksamhet som en form av återvinning.
– Äldre saker är så välgjorda att de håller länge och kan återanvändas. Det märks till och med på plastprylar. Gamla kläder är otroligt välsydda, det är kvalitet i varje detalj. Visst, sådana kläder finns att köpa idag också, men då är de mycket dyrare än här. Och ta gamla lakan, vilken kvalitet om man jämför med dagens bomullslakan.
Ylwa är Noras ansikte för vintage och antikt. Hennes genuina intresse för gamla saker speglas i butiken vid torget, till glädje för alla som stiger in genom dörren och mötts av det gamla som har blivit modernt på nytt. Minnen väcks, upplevelser skapas och man går faktiskt ner i varv genom att vistas i butiken. En stunds avkoppling utan att man är medveten om det.
När diversehandlaren själv kopplar av spelar hon bridge. Det kan tyckas vara en sysselsättning helt utan koppling till vardagens verksamhet. Men, är det? För både handlaren och bridgespelaren gäller det ju att satsa på rätt kort.