Bakning, byggnadsvård och det goda livet

Med utsikt över den glittrande Fåsjön, i Öskevik, finns en liten och väldigt välsmakande oas. Det är här, på Stora Hälltorp, som Marita Wirén byggt upp sin värld. Bland blommor, byggnadsvård och tusentals glada cafégäster varje sommar.

Du möts av knastrande grusgångar, en rödmålad gård, vackra vyer, hästar, får, ett gäng höns, katt och en hund. Och så Marita och Thomas förstås. De som bor här och driver gården. För åtta år sedan bestämde sig Marita för att börja sälja antikviteter och lite fika hemma på gården. Hon drev sedan länge antikbutiken Hannas Hus i Lindesberg, men gillade tanken på att kunna göra något hemifrån. Det blev starten för Nora-Annas Gårdscafé.

– I tre år körde jag dubbelt med butiken och hemma. Men caféet här på gården växte sig större. Till slut bestämde jag mig för att landa här, berättar Marita medan hon öppnar dörren till det gamla stallet från 1800-talet.

Stallet rustades enligt konstens alla regler och fram trädde en fantastisk byggnad som rymmer både bakstuga, café och butik. Här är det byggnadsvård på hög nivå. Så pass att Marita och Thomas år 2018 fick ta emot Noraskogs byggnadsvårdspris för arbetet på Stora Hälltorp.

– Vi har hela tiden tyckt att de varit viktigt att ta fram gårdens själ. Allt var ganska nedgånget när vi tog över och vi har försökt vara snälla. Nora-Anna ville inte ta ned skogen. Men för vissa granar var det verkligen dags och de ligger nu som golv inne i stora huset och här i stallet.

Med själen från en världskändis
Om namnet Nora-Anna låter bekant, beror det på att det faktiskt bodde en världskändis här på gården. Ända fram till 2003. Nora-Anna var bondjäntan Anna Larsson som gillade att röra på sig. Hon jobbade på gården och tog sig den nätta distansen på tio kilometer till skolan i ett nafs. Under Riksmarschen 1943 upptäcktes hon av Noras stins, John Rodin. Han såg hennes sätt att springa och utklassa herrarna och det blev startskottet på en fin karriär. Sju aktiva år som innebar tre världsrekord på 800 meters löpning och hela sju vunna svenska mästerskap. Anna Larsson blev helt plötsligt Nora-Anna med hela svenska folket.

– Anna banade vägen för kvinnliga idrottare. Hon var den första kvinnan som sprang ärevarv på Stockholms Stadion när hon satte världsrekord 1945. En världskändis här från Öskevik och IFK Nora, berättar Marita och visar utställningen om Nora-Anna som finns på övervåningen i caféet.

Livet på gården
Nora-Anna bodde på Stora Hälltorp fram till sin död, år 2003. Året därpå köpte Marita och Thomas gården. Thomas hade fått nys om försäljningen och var eld och lågor. Marita kände sig ganska nöjd med livet på bergsmansgården i Nya Pershyttan.

– Men det där är Thomas, han ser inga hinder. Han övertygade mig och idag är jag så glad för det. Som så mycket i livet har även det här skett av en slump.

Livet på gården följer året. Från högtryck under de varma månaderna, med lamning, frösättning, odling och öppet café. Till ett lugnare tempo under vinterhalvåret. Något som passar Marita perfekt.

– Den här platsen har blivit allt för mig. Den är allt jag gillar och vill göra med mitt liv. Odling, byggnadsvård, gamla grejer, den rena luften och miljön. Här kan jag jobba och samtidigt koppla av. Det känns också fint att kunna dela med sig av den här platsen till alla våra fina gäster, säger Marita.

Rusning till tårtorna
Lagom till att våren slår ut, under pingsthelgen, brukar Nora-Annas slå upp dörrarna. Inte sällan väntar stammisarna på gårdsplanen. Och vissa kommer åter, helg efter helg, under den varma årstiden.

Det är svårt att gå hungrig från Nora-Annas. Mackor, kakor och tårtor står uppdukat. Allt hembakat i det egna köket eller i den vedeldade bakugnen. Ofta kryddat, dekorerat och fyllt med det köksträdgården levererat. Inte sällan lite mer hälsosamt, med mer bär och en gnutta mindre socker. Tårtbuffén är stående och sorterna verkar bli fler med åren.

– Jag började göra tårtor och kunde liksom inte sluta. Det var svårt att plocka bort favoriter och helt plötsligt blev det till en buffé, säger Marita och skrattar. Men det känns som att det är gästerna som bestämmer verksamheten. Det som går hem, det bakar jag igen.

Det blommar för Anna
Det är inte svårt att förstå att gästerna gärna kommer tillbaka till Marita, Thomas och Nora-Annas. För på Stora Hälltorp vill man gärna stanna. En blandning av Bergslagen och sötsaker, kanske?

– Ja, visst är det något speciellt med Bergslagen. Det finns otroligt mycket skatter här, bland alla sjöar, naturreservat och historik. För att inte tala om alla vackra gårdar. Och det lockar hit människor. Det är fantastiskt att i ena hörnet av caféet höra franska och i andra holländska, säger Marita.

I somras blommade de första dahliorna i köksträdgården på Stora Hälltorp. Till ära för Nora-Anna själv.

– Vi fick höra att Anna älskade dahliablommor. På sista tiden har vi fått knölar som nu i somras blommade i full prakt. Och fler ska det bli! En vän till Nora-Anna sa att hon nog ler i sin himmel nu, när gården mår bra och dahliorna blommar. Det här var ju hennes paradis och hon lämnade aldrig den här platsen. Det känns fint att visa både Anna och historien respekt, avslutar Marita.

Nora-Annas Gårdscafé håller öppet på helgerna under sommarmånaderna.
Öppning 27 maj 2023!

Marita Wirén, Nora-Annas Gårdscafé