Den goda mötesplatsen i Nora

Da Capo är det klassiska konditoriet som är Noras naturliga mötesplats. För människor utifrån, lokalbor och faktiskt, en gång i tiden, för de nuvarande ägarna.

Innanför dörrarna möts man av värme och fulla diskar av godsaker. Klassiska och högt älskade godbitar som biskvier, bakelser, tårtor och färska smörgåsar får människor att alltid lita på Da Capo.

Karin och Fredrik tar sig en kaffe och en liten pratstund. Karin håller ständigt ett öga på disken och kilar iväg när det plingar i dörren. Fredrik tar en paus från bageriet där han nästintill gjort en hel arbetsdag, trots att klockan inte är mer än tio.

Från Sverige runt till Nora
Karin och Fredrik trivs bra med att driva café. De är inne på sitt sjunde år som ägare. Fredrik gav upp sitt kringflängande liv som säljare och började jobba i föräldrarnas café. Han bytte kurs och lärde sig baka från grunden i bageriet. Karin började som prao-elev på Da Capo i nionde klass och började jobba extra, för att sedan bli fast anställd i caféet. Det var här de möttes för tio år sedan, blev kära och bildade familj. Efter några år tog de tillsammans över som ägare.

– Jag firar 20 år här i år. Jag har jobbat mig hela vägen upp! Det var spännande att ta över och visst fanns det en oro att det inte skulle gå ihop sig. Men det gör det. Vi har precis haft den bästa sommaren någonsin, konstaterar Karin.

Knasbollar och stammisar
Och kunderna verkar trivas. Turisterna är många och det är inte sällan som de får peka ut sevärdheter och svara på frågor om bygden. Karin och Fredrik har sett barn växa upp, som nu återkommer under jullov och sommarlov. De kommer in och beställer sin knasboll, den vita chokladbollen med regnbågsströssel, som de köpt sedan de var små. Stammisarna är många och är så pass mycket stammisar, att de skapar oro om de uteblir.

– Vi har våra gäng här. Några kommer varje morgon och hjälper mig att bära ut skylten och sätta upp flaggorna. Om de inte dyker upp, nej då blir ja orolig att något hänt, säger Karin.

Och Da Capos funktion som en mötesplats i Nora blir aldrig så tydlig som i de fall då caféet fört människor varandra närmre.

– Det är så fint att se när människor blir vänner. Några kommer in varje morgon och äter sin frukost, ensam vid ett bord. Efter ett tag ser man att två plötsligt sitter bredvid varandra. Vi har många som blivit vänner här, berättar Karin.

Kvalitet som håller över tid
Utbudet är klassiskt, med välgjorda bakverk och hemlagad lunch. Ibland kommer det säsongsbaserade uppstickare i disken. Men inget vinner över mazarinerna, bakelserna och den egenkomponerade hallontårtan. Rena och enkla smaker, med hantverk och finess i grunden.

– Den traditionella stilen börjar tyvärr försvinna, till förmån för cafékedjor med annat utbud. Men folk blir glada av att hitta den där prinsesstårtan eller budapestbakelsen. Utan vår budapest, ja då skulle det bli ramaskri, säger Fredrik och skrattar.

Med fem barn, i åldrarna 6 till 20 år, finns alla möjligheter till att Da Capo går vidare till nästa generation.

– Två av dem jobbar redan här. Men vem vet vart de tar vägen. Visst vore det kul att någon av barnen bestämmer sig för att köra vidare, men det är inget som förväntas. Men bättre skola kan man inte få, här möter du alla slags människor och situationer under en och samma dag. Och vi är ett himla fint gäng, säger Fredrik.

Karin Einarsson och Fredrik Cederlund, Café Da Capo