Guiderna som brinner för att berätta om Nora

De är tre till antalet. Figurerar i tidstypiska kläder. Ändå har de inte ett dugg med ”Tre små gummor” att göra. Men personifierar Nora, det gör de – guiderna Annika Reuter, Magdalena Persson och Carina Henningsson.
De är tre vitt skilda personligheter med olika bakgrund som träffas på verandan till Göthlinska gården. Annika kommer närmast från Stockholm. Carina bodde i Örebro, men ville till landet, och Magdalena är Norabo.
– Som guider bär vi ett ambassaörsskap för Nora, säger Magdalena, som är trions Maria Lang-vetare.
– Det var så det började, att jag var Maria Lang-guide åt turistbyrån. Det har hänt då och då under årens lopp att jag har guidat turister som har haft Dagmar Lange som lärare och rektor, säger hon.
Annika drev tidigare ett utbildningsföretag i Stockholm. Under en utflykt med ett nätverk av kvinnliga företagare till Nora 1996 föll hon pladask för trästaden.
– Jag sa, här ska jag bo. Året efter skaffade jag boende här, pendlade en tid för att sedan flytta hit permanent. Det som till slut fick mig att bestämma mig för att flytta var att jag upplevde allt runtomkring mig i svartvitt. Bara tanken på Nora hade färg. I den tanken fanns också en energi som var så stark att jag skakade så fort jag tänkte på Nora. Jag blev helt enkelt bergtagen. Jag flyttade hit 1997, något som jag aldrig har ångrat.
När Annika guidar på Göthlinska gården bär hon sin mormors systers dräkt med en långkjol och långrock i lin, kompletterad med en höghalsad blus och en medaljong i bakelit.
– Det passar in i miljön och adderar det lilla extra till det jag berättar om. Som guide är det viktigt att man bjuder på det personliga.
Carina är läkare i grunden och driver idag ett företag inom hälsa i Nora. Hon ville bort från storstan Örebro och har funnit sitt paradis i ett hus på andra sidan Norasjön.
– Jag kände direkt att det var rätt för mig. Jag älskar Nora och jag älskar turister, och det avspeglas nog i mina guidningar. För mig är det viktigt att komma i stämning för att förmedla en upplevelse och en medryckande berättelse till besökarna.
– Jag delar med mig av Nora även när jag inte guidar. Det kan vara att ge en besökare en p-skiva. En enkel gest som kan bidra till att lyfta besöket här. Och det har vi igen.
Att vara guide är i mångt och mycket att spela en roll, speciellt i de unika miljöer som Nora och Pershyttan erbjuder.
– När jag guidar på Göthlinska är det som att jag kliver in i en tidskapsel; jag blir ett med platsen och kan på det viset förmedla känslan i rummen ännu bättre, säger Magdalena.
De får alla tre mycket positiv feedback för sina guidningar.
– Det beror nog på att vi brinner för det vi gör och att vi låter våra personligheter märkas under guidningarna. På det viset säljer vi in Nora. Många tycker att Nora är intressant och vill komma tillbaka, säger Carina.
Vad är det som utmärker en bra guide, förutom att våga vara personlig?
– Att man vet vad man pratar om, såklart. Man kan få frågor om allt, så det gäller att läsa på hela tiden. Jag gör mig bekant med deltagarna i gruppen, tar reda på deras förväntningar och utför guidningen efter det. Att göra dem delaktiga ger en bättre upplevelse både för dem och för mig, säger Magdalena.
– Värdskapet betyder oerhört mycket, och att man anpassar guidningen efter gruppen. Många är återvändare och kan redan en del om staden. Då får man ta hänsyn till det, säger Annika.
Att de tre guiderna gillar vad de gör märks när vi ska lämna Göthlinska gården. Den är stängd för säsongen, men det vet inte paret som kommer gående och är på väg upp på verandan för att känna på dörren. Magdalena berättar vänligt att gården är stängd och tillägger:
– Om det var öppet skulle jag gärna guida er.

Carina Henningsson, Annika Reuter och Magdalena Persson, guider i Nora

Noraguiderna Carina Henningsson, Annika Reuter och Magdalena Persson