Upptäck veteranjärnvägen

Veteranjärnvägen och stationsområdet med lokstallar och verkstäder är spännande för både stora och små.

Järnvägen mellan Nora och Ervalla är Sveriges första normalspåriga järnväg för personbefordran. Den invigdes med buller och bång år 1856. Järnvägen tillkom på privat initiativ och byggdes för att frakta järn, malm och kol till och från bergslagens bruk och hyttor. På stationsområdet kan du vandra runt på bangården bland lokstallar och verkstäder. Det vackra stationshuset som rymmer turistbyrån har fortfarande kvar väntsalen med biljettlucka. Besökare får gärna utforska stationsområdet på egen hand, men tänk på att spåret ska korsas på särskilda övergångar. Nora Ervalla järnväg med tillhörande anläggningar är skyddade som byggnadsminne. Mer om Nora Ervalla järnväg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta en tur med ångloket

Ånglok och rälsbuss avgår enligt tidtabell från stationshuset lördagar (och vissa fredagar) från början av juli till slutet av augusti. Res som förr och ta en tur till Järle station, eller Pershyttan via Gyttorp. Möjlighet till gofika finns både vid Järle station och i Pershyttan.

Tomtetåg på veteranjärnvägen 2/12 & 9-10/12
Turer med ångtåg från Nora Station till Järle med mysig julstämning 2 december samt 9-10 december. Tomten och hans nissar delar ut julklappar till barnen (rek ålder fr 3 år).

Resan tar ungefär 70 minuter inkl 30 minuters paus i Järle.
I Järle serveras glögg och pepparkakor.
Mer info och bokning via angtagetutinora.se Länk till annan webbplats.

Obs! Trafiken på museibanan bedrivs med med ideella resurser. Ibland ställs vissa turer eller hela dagar in. Vid stor brandfara ersätts ångloket med diesellok.

Besök Järnvägsmuseet

Besök järnvägsmuseet i det gamla godsmagasinet. Förr i tiden lastades och vägdes godset här innan det gick vidare för transport ut i Sverige och världen. Besök utställningen med ånglok, vagnar och tidstypiska kläder. Museet visar även upp gamla minnen från järnvägens historia. Fri entré.

Museet är öppet i samband med Tomtetåg till Järle 2 december kl. 10-12, 13-16 och i samband med Nora Julmarknad 9 december kl. 10-12, 13-16
och 10 december kl. 10-12, 13-15.

Öppet för gruppbokningar torsdagar och fredagar under perioden
maj-oktober (min 4 personer), för mer info maila magnus.hellqvist@nora.se